Petra Bartoňová

 

Zvětšené foto ZDE

levá horní řada-

1. KOKOSOVÉ DORTÍČKY: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g tuku, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa.
Krém: 1,5 dl mléka, 80 g kokosu, 80 g cukru moučka, 80 g rozdrcených piškotů, rum, 100 g másla. Postup -mléko svaříme s kokosem a s cukrem. Necháme vychladit. Umícháme piškoty s rumem a máslem. Pak vmícháme kokosovou vychladlou hmotu a plníme tvary.

Postup: vše zamícháme a uděláme těsto. Vyválíme plát a vykrajujeme tvary a upečeme na 150 stupňů 10min. Plníme krémem a vršek zdobíme čokoládou podle fantazie. Já použila transfer fólii.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. CRINKLES ČOKOLÁDOVÉ: 2 vejce, 60g másla, 100g cukru moučka, 200g hořké čokolády-nastrouhat, 200g hladké mouky, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička prášku do pečiva. Na obalení cukr krupice, cukr moučka.

Postup: vypracujeme těsto, dále do lednice. Pak trvarujeme kuličky a nejprve obalujeme v cukru kr. a pak v moučce. Kuličky pokládáme na plech, dál od sebe, pečením se rozlezou. Pečeme na 150, asi 15 minut. Pečení hlídáme, nesmí se přepíct, jinak budou tvrdé. Jakmile jdou odlepit od papíru, jsou hotové.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. VANILKOVÉ ROHLÍČKY: 160g másla, 75g mletých ořechů, 55g cukru moučka, 210g hladké mouky, moučkový a vanilkový cukr na obalení.

Postup: vypracujeme těsto, dáme uležet do lednice a pak válíme stejné rohlíčky. Peču na 150, 10-15min. Obaluju v cukru až po vychladnutí.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. MÁSLOVÁ KOLEČKA: 400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g hery, 1/2 prášku do pečiva, 1 žloutek.
Krém: 250g máslo, 50g ztuženého tuku, cukr moučka a rum podle chuti.

Postup: vypracujeme těsto, dáme do lednice uležet a vykrajujeme různé trvary. Peču vše na 150 asi 10-15 min. Slepujeme krémem, jaký kdo má rád. Vršky obalujeme v cukru.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Druhá řada

5. ŠTAFETKY: 38 dkg bílků, 12 dkg ořechů mletých, 25 dkg krup. cukru, 11 dkg hl.mouky.
Krém: jedno máslo, 100g cukru moučka, 100ml silké kávy bez sedliny.
Bílky ušlehat, zašlehat cukr, ořechy a mouku. Rozdělit na dva díly, rozetřít na plech s pečícím papírem, vrch posypat mouč. cukrem a upéct.
Poznáte to podle toho, že jde krásně roh odlepit od papíru. Také peču na 150.
Placky pomažeme krémem a necháme zatuhnout. Pak krájíme na čtverečky a část máčíme v čokoládové polevě.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6. VOSÍ HNÍZDA: 400g mletých piškotů, 150g cukru moučka, 300g másla, ale i víc, hodně kakaa, rum, také hodně.
Náplň jsem letos použíla karamelizované salko. Jsou vynikající.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7. RAFAELO KOULE:

Suroviny: 1 plechovka salka, 200g kokosu, mandle.
Postup: do salka necháme vsáknout kokos, a necháme uležet nejlépe přes noc. Druhý den tvarujeme kuličky, ve kterých obalujem mandli. A opět obalíme celou kuličku v kokosu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8. KOULE ZE ZBYTKU CUKROVÍ:

zbytky (zlomky, odřezky) cukroví, mleté piškoty, cukr, rum, máslo, marmeláda, Vše co je doma. Nechala jsem zatuhnout a pak tvarovala kuličky, které jsem obalovala v mletých piškotech. Pokud nejdou tvarovat, přidáme ještě máslo, nebo marmeládu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Třetí řada

9. CRINKLES KOKOSOVO CITRONOVÉ:

Suroviny: 2 vejce, 100g kokosu, 80g másla, 220g hladké mouky, 140g cukru moučka, kůra z jednoho citronu, 2 lžičky prášku do pečiva. Na obalení: cukr krystal, cukr moučka.
Postup: vypracujeme těsto, necháme v chladu uležet a pak válíme kuličky, které obalujeme v krystalovém cukru, a následně v moučkovém cukru. Pečeme 10-15 min, na 150 stupňů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10. MEDOVÉ TRUBIČKY:

Suroviny: 250g hladké mouky, 50g másla, 100g cukru moučka, 1.5 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce mléka, 2 žloutky.
POstup: těsto necháme uležet a pak vyválíme troužky, které točíme na trubičky. Pečeme na 150 asi 15-20 minut.
Plníme krémem, jaký kdo chce. Konce máčíme v čokoláde, ale nemusíme.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


11. KOŠÍČKY:

Suroviny: 210 g hladké mouky, 140 g hery, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek.
 Náplň: 2 lžíce mléka, 80g mletých ořechů, 100g másla, 100g moučkového cukru, 4 lžíce rumu i víc, balíček mletých piškotů (120g).

Postup: uděláme těsto a plníme košíčky. Já si je nejprve vymažu tukem omega a pak teprve plním. Jdou lépe vyklepnout. Pečeme na 150 - 160 stupňů.

Náplň: ve dvou lžících mléka spaříme 80g ořechů a pak postupně přidáváme další suroviny. Pokud se vám bude zdát toho mléka málo, můžete malinko přidat, aby se ty ořechy prostě nasákly.

Dohotovení: Do upečených a odleželých košíčků tvoříme rukama malé kuličky, které na košíček rozetřeme. Políváme čokoládou a zdobíme, čím chceme - barevným kokosem, cukrářským zdobením....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12. OCTOVÉ KROŽKY:

Suroviny: 250 g hladké mouky, 210 g tuku nebo másla, 1 lžíce octa, 2 lžíce mléka, 2 žloutky.

máslový krém: 1 vejce, 139,5g moučkového cukru, 62 g ztuženého tuku omega, rum podle chuti
374,5 g másla (množství jsem si upravila podle jednoho receptu).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Druhá fotografie

první řada:

1. TŘENÉ BANÁNKY:

Suroviny: 190g hladké mouky, 150g másla, 60g cukru moučka, 1vejce.

Postup: Máslo s cukrem a vajíčkem šleháme do pěny. Postupně zašleháváme mouku, - po lžících. Naplníme cukrářský pytlík a cukrářskou špičkou s větším otvorem stříkáme na plech stejné tvary. Pečeme na 150. Slepujeme marmeládou a máčíme v čokoládě.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. ČOKOLÁDOVÉ MISTIČKY: 140 g hladké mouky, 100 g tuku nebo , másla, 2 žloutky, 2 lžíce cukru moučka.

krém: 100 g čokolády na vaření, 140 g cukru krystal nebo moučka, 2 bílky, sníh ze 4 bílků (z toho 2 použijeme z těsta)

Zpracujeme v těsto, a plníme tím košíčky.

Krém: rozpustíme čokoládu spolu s cukrem, přidáme bílky - bílky se dají nahradit jesenkou, nebo piknikem (slazené mléko v tubě na jeden bílek jedna lžíce).a do chladnoucí hmoty přidám ušlehaný sníh ze 4 bílků.

Košíčky peču tak 10 minut na 150 stupňů a pak plech vyndáme a do každého košíčku nalijeme čokoládový krém. Dopečeme ještě 15 minut. Na vršku se vytvoří taková skořápka, uvnitř bude krém trochu řidký, tak to má být.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. MUŠLE:

Suroviny: 250g hladké mouky, 250g hery, 1 vejce, 1 lžíce vlažné vody.

Nádivka: 100g mletých ořechů, 100g moučkového cukru, 1 vejce, jeden žloutek. Moučkový cukr na obalení.

Vypracujeme těsto, necháme ho odpočinout v lednici. Pak vyválíme plát, vykrajujeme kolečka, které plníme nádivkou. Kolečko přehneme a upečeme.  Po vychladnutí obalujeme v moučkovém cukru.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. PRACNY:

Suroviny: 120g hladké mouky, 95g  hery, 60g moučkového cukru, 45g mletých ořechů, kakao, citronová kůra, na špičku nože skořice a prášek do pečiva.

Postup: všechny suroviny zpracujeme, těstem plníme formičky. Obaluji v cukru až po vychladnutí.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Druhá řada:

5. LINECKÁ KOLEČKA TMAVÁ:

Suroviny: 200g solamylu, 1vanilkový puding, 1 žloutek, 20g hladké mouky, 200g tuku, 3 lžíce zakysané smetany, 150g cukru moučka, 1/2 balíčku prášku do pečiva, kakao

Postup: vypracujeme těsto, necháme odpočinout a vykrajujeme tvary. Plníme marmeládou a vršky obalujeme v cukru. Jsou vynikající.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6. ŽLOUTKOVÉ KOSTKY:

Suroviny: 210g másla, 210g cukru krupice, 230g mletých ořechů, 110g hrubé mouky, sníh z pěti bílků.

Postup:  Vše zamíchat a dát péct na plech, jako buchtu. Pečeme na 150 asi 45 minut.

Mezitím si připravíme polevu: 5 žloutků, 210g cukru moučka, 1 vanilkový cukr. Vše vyšleháme do hladka. Rozetřeme na upečenou buchtu a necháme vychladnout. Pak krájíme na čtverečky, nebo můžem vykrajovat vykrajovátkem ve tvaru měsíce, aby nebyly žádné zbytky.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7. KOŠÍČKY S OŘECHOVOU PĚNOU: 210 g hladké mouky, 140 g hery, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek, jahodová marmeláda nebo jakákoli jiná, 3 bílky, 150 g cukru krupice, 125 g mletých ořechů, čokoládová poleva

Postup: vypracujeme těsto a plníme vymazané košíčky. Do každého syrového košíčku dáme trošku marmelády a plníme ořechovým sněhem - něco jsem stříkala pytlíkem, ale jde to i lžičkou. Pečeme na 150 stupňů 30 minut.

Košíčky vyklopíme, až když jsou vlažné, nebo vychladlé. Jde to krásně. Místo ořechů lze dát i kokos. To jsou pak kokosové. Zdobíme čokoládou.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8. PERNÍČKY: 200g hery, 300g cukru moučka, 4 vejce, 1 polévková lžíce sody, 8 polévkových lžic teplého tekutého medu, 3 čajové lžičky perníkového koření, 800g hladké mouky, 1 čajová lžička mleté skořice, kakao.

Postup: Rozehřejeme heru, a přidáme tekuté suroviny. V druhé míse zamícháme suché suroviny a do ní přilijeme tekutou směs. Vše zamícháme a těsto dáme do lednice. Necháme rozležet. Třeba i několik dní. Vykrajujeme různé tvary. Před pečením perníčky namažeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme na 150. Perníčky zdobíme královskou glazurou, nebo bílkem s moučkovým cukrem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Třetí řada:

9. LINECKÁ KOLEČKA SVĚTLÁ: stejný recept jak linecká světlá, jen bez kakaa.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10. MAROKÁNKY:

Suroviny:

250 ml mléka, 80 g cukru krupice, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 80 g mandlí, ořechů, jaký koli (nakrájet na větší kusy, jak kdo má rád může jich být i víc), 80 g kandovaného ovoce, ale i víc. mléčná čokoláda.

Postup: mléko, cukr, máslo a mouku smícháme, dáme na plotýnku a povaříme asi minutu. Přidáme ořechy, kandované ovoce a odstavíme z ohně. Směs dáme do chladu vystydnout, aby bylo máslo ztuhlé. Lépe se pak tvarují. Nejlépe přes noc.

Na plech s pečícím papírem tvoříme malé hromádky, (které vidličkou máčenou ve studené vodě), upravujeme na ploché placičky.

Pečeme na 160 - 170 stupňů, ale hlídáme, aby se nepřipálily. Studené z jedné strany mažeme čokoládou.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11. ARAŠÍDOVÉ SNĚHOVÉ HRUDKY:

Suroviny: 3 bílky, špetka soli, 80 g moučkového cukru, 120 g nasekaných arašídů, 3 lžíce hrubé mouky (můžete i víc).

Postup: bílky ušleháme se špetkou soli, přidáme cukr a došleháme dohusta. Zlehka vmícháme arašídy a mouku. Přímo na plech klademe malé kopečky a zvolna pečeme. Jde to i s vlašskýma ořechama.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12. OŘECHY: 300 g polohrubé mouky, 120 g cukru moučka, 240 g Hery, 90 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa.

Nádivka 1: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky(ty nahrazuji salkem - 2 lžíce), 150 g strouhané čokolády
Nádivka 2: 100 g cukru moučka, 3 žloutky (salko 3 lžíce), 140 g ořechů, 1 lžíce marmelády, 1 lžíce rumu.

Vše zamícháme a utvoříme těsto. Formičky si nejprve vymažeme tukem a plníme je těstem. Po prvním upečení, už formičky nevymazáváme. Pak plníme nádivkou.