Borůvové kostky

Jlikož přítel miluje borůvky, tak je to favorit

 

BORŮVKOVÉ KOSTKY:

Korpus:

5 vajec

170g cukr krupice

180g polohrubá mouka

1 prášek do pečiva

borůvkový džem

První vrstva krém - fialový:

500g bílý smetanový jogurt

250g tučného tvarohu ve vaničce

250g husté zakysané smetany

3lžíce cukr moučka

5 plátků želatiny

100g borůvek se šťávou

 

balíček dětských piškotů

 

Druhá vrstva krém - bílý:

250g tučného tvarohu ve vaničce

4 plátky želatiny

250ml 33% smetany ke šlehání

3 lžíce cukr moučka

 

Nahoru dortová želatina, šťáva z borůvek, voda, cukr.

 

POSTUP:

 

Upečeme si plát - vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, ručně vmícháme mouku a kypřící prášek.

Nastavíme si ráfek, vykrojíme plát do ráfku.

Pomažeme borůvkovým džemem.

 

Fialový krém:

Plátky želatiny necháme nabobtnat v trošce vody.

Smícháme jogurt, tvaroh, zakysanou smetanu s cukrem do hladkého krému.

Borůvky rozmixujeme a s polovinou šťávy ohřejeme, nevaříme.

Do borůvek vmícháme vyždímané plátky želatiny, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a borůvky vmíháme do krému.

Neneseme na džem a dáme na hodinu ztuhnout.

Poklademe piškoty.

Bílý krém:

Želatinové plátky necháme nabobtnat v trošce vody.

Tvaroh rozmícháme s cukrem do hladka, vyšleháme šlehačku a lehce společně promícháme.

Želatinu lehce ohřejeme a opatrně vmícháme do krému.

Natřeme do roviny na fialový krém.

Dáme na hodinu ztuhnout do ledničky.

Už jenom zalijeme dortovým želé smíchaným se šťávou z borůvek, troškou cukru a vody, dle návodu na želé, abychom celkově měli 0,5l tekutiny.

Přeji vynikající borůvkovou chuť

Recept do soutěže poslala Monika Hodanová