Harlekýn

Dort HARLEKÝN


Korpus:

  • 6 žloutků
  • 200 g krystalového cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 8 lžic vlažné vody
  • 80 g polohrubé mouky
  • 6 bílků – sníh
krém:
  • 45 g másla
  • 45 g polohrubé mouky
  • 3 dl mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 ½ lžíce kakaa

šlehačka tmavá:
  • 1 slazená šlehačka (Hole – rostlinná)
  • 2 lžíce kakaa
  • trošku mléka na rozmíchání kakaa

Snadnější je použít již hotovou kakaovou šlehačku ZDE  Rostlinná šlehačka kakaová


šlehačka světlá:
  • 2 slazené šlehačky (Hole – rostlinná)


Postup -korpus:
Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přilijeme vodu, přidáme mouku s kakaem a vmícháme sníh. Pečeme ve vymaštěné a moukou vysypané dortové formě (průměr 26 cm).
Krém:

250 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 50g tuku Omega. 250 g másla, cukr a rum dle chuti.
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout, občas zamícháme, aby se neudělal škraloup. Mezitím vyšleháme moučkový cukr smíchaný s kakaem a máslo, po částech vešleháme  vychladlou kaši a dobře vymícháme.
Šlehačka:
Kakao rozmícháme v trošce mléka, přilijeme do šlehačky a vyšleháme. Druhou šlehačku vyšleháme samotnou.

Krém natřeme na vychladlé těsto, necháme chvíli ztuhnout v lednici, pak potřeme částí bílé šlehačky a vrch ozdobíme tmavou a bílou šlehačkou. Můžeme posypat např.strouhanou čokoládou.