Jahodo-žloutkovvé řezy
JAHODOVO-ŽLOUTKOVÉ ŘEZY SE ŠLEHAČKOU.
SUROVINY:
KORPUS :
5 bílků
5 lžič cukr krupice
100g strouhaného kokosu
2 lžíce polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
JAHODOVÝ KRÉM:
500g jahod
180g cukr krupice
2 jahodové pudinky v prášku
250ml vody
ŽLOUTKOVÉ KRÉM:
5 žloutků
2 vanilkové cukry v sáčku
5 lžič cukr krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
500ml mléka
200g másla
80g cukr moučka
ŠLEHAČKOVÁ VRSTVA:
400ml smetany 33%
ztužovač šlehačky
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Ručně vmícháme mouku, kokos a prášek do pečiva.
Upečeme plát.
Připravíme si ráfek +-20x30 cm.
Rozmixujeme jahody. Dáme je do kastrůlku vařit.
Zvlášť si vymícháme ve vodě pudinky s cukrem a dáme je vařit k jahodám, abychom měli hustý krém.
Teplé rovnoměrně rozetřeme na plát. Necháme vychladnout a dáme ztuhnout.
Mezitím si připravíme žloutkový krém.
Žloutky vyšleháme s vanilkovými cukry do pěny, zašleháme škrob a trošku mléka.
Zbytek mléka přivedeme k varu a směs do něj vlijeme.
Za stálého míchání uvaříme hustý pudink, přikryjeme ho alobalem a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a po lžících zašleháme pudink.
Vyšleháme do hladkého krému.
Naneseme jej rovnoměrně na jahodový krém.
Dáme ztuhnout.
Šlehačku vyšleháme se ztužovačem do pevna.
Opět uhladíme na horní vrstvu krému.
Dáme vše ztuhnout do druhého dne a pak můžeme podávat.
Můžeme odzobit jahodami nebo kopečkem šlehačky.
Přeji dobrou jahodovou chuť
Recept do soutěže nám poslala Monika Hodanová