Jiřina Hudinková

Pradubické medovníčky

1-sirup-50dkg cukru krupice+čtvrt L vody+1 lžička sody-vše svařit za stálého míchání 5 minut-5hodin nechat stát
 
2-těsto-1kg hl.mouky
             19dkg medu
              4dkg džemu
              2 vejce
              2lžičky skořice
              2dkg Amonia a půl prášku do peč.
Odleželý sirup spojíme s medem ,džemem,vejci ,pak přidáme ostatní sypké suroviny.těsto necháme 12 hodin stát v chladu.
Pak těsto vyválíme na sílu 4mm,vykrojíme kolečka a pozvolna pečeme na 160°C asi 10 minut-jen do světonce růžova!
3-náplň-asi 20pečených koleček rozdrtíme na prášek a zalijeme dle potřeby asi 100ml horkým černým čajem.Přidáme 5dkg mlet .ořechů,cukru a rum.
Kolečka náplní slepujeme k sobě-povrch potřeme čokoládou.Uložíme v doze s víčkem,krásně se rozleží a jsou měkké.

 LINECKÉ TĚSTO - základní
4 žloutky
28 dkg cukru moučky
88 dkg mouky hladké
1,15 kg tuku
Zpracujeme těsto,necháme v chladu odpočinout. Pak vyválíme , vykrojíme tvary,které pečeme ve středně vyhřáté troubě.

2. ROHLÍČKY S KOKOSEM

Z lineckého těsta vykrojit  rohíčky a upéct.
Nepečené kokosové těsto:5dkg másla+10dkgkokosu+10dkg cukru m.+vařená káva dlepotřeby-zpracovat těsto ,přez folii vyválet a,vykrájet rohlíčky.
Upečené linecké rohlíčky potřít marmeládou a položit vykrojený kokosový rohlček. Máčíme v polevě buď celé,nebo jen rohy rohlíčků.

Rohlíčky sněhové

Suroviny:
4 bílky
300g ml. cukru
200g ml. ořechů
2 lžíce strouhanky

Postup:
Bílky ušleháme, přidáme cukr a šleháme nad párou, dokud není hmota horká a hustá. Odstavíme, přimícháme mleté ořechy, strouhanku a necháme 2 hodiny stát. Na vymazaný a vysypaný plech stříkáme hladkým sáčkem rohlíčky a pečeme na 150 stupňů 15-20 minut. Upečené otočíme a na rovnou stranu stříkáme řezanou trubičkou  krém a namočíme do čokolády.

Suroviny:
3 vejce
vanilka
150g krystalového cukru
Postup:
Vejce a cukr šleháme v horké vodní lázni do husté pěny. Necháme vychladnout, párkrát prošlehneme, aby vajíčka nebyla dole tekutá. 300g  másla našleháme s trochou cukru a s rumem. Vychladlou směs postupně vmícháme do másla.

Žloutkové kolečko

Upečeme z kakaového těsta linecká kolečka:
2x vařené žloutky-nastrouhat na jemném struhadle+5dkg másla+10dkg mouč.cukru+lžíci rumu+kokos, dle potřeby zpracování těsta.
Vše ručně zapraculeme v hmotu, ze které na kolečko potřené marmeládou tvaruleme kuličku, kterou zmáčkneme a uprostřed uděláme důlek,který naplníme marmeládou
 

Sušenkoví medvídci

Ingredience

  • 110g hladké mouky
  • 20g škrobu
  • Špetka soli
  • (Může být: špetka mleté skořice a kakaa)
  • 40g cukrového sirupu (můžeme celý nahradit medem)
  • 10g medu
  • 30g oleje

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 160C
  2. V míse důkladně smícháme mouku, škrob, sůl (a skořici a kakao)
  3. V druhé míse smícháme sirup, med a olej a opět důkladně promícháme, dokud se vše nespojí
  4. Zkombinujeme suché i mokré směsi dohromady a vypracujeme těsto
  5. Těsto vyválíme
  6. Z těsta vyřežeme obrysy medvídků, popřípadě jiných zvířátek
  7. Špičkou špejle vytvoříme oči a čumák
  8. Na vrch každého medvídka položíme mandl, kešu, nebo vlašský ořech
  9. Jemně přehneme medvídkovy tlapky přes ořech, aby zůstal na místě
  10. Pečeme 10 minut, (pokud chceme světlejší medvídky, pečeme 10-15 minut na 150C)

Plněné ořechy
300 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
100 g mletých vlašských ořechů
230 g másla
2 lžíce kakaa
1 žloutek
špetka mleté skořice

Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho v chladu pár hodin odpočinout. Připravíme si formičky na ořechy a do každé vtlačujeme malý kousek těsta, uprostřed vymáčkneme důlek na plnění nádivky.Pečeme v mírně předehřáté troubě na 165 °C

Náplň do ořechů
125 g másla
60 g moučkového cukru
1 žloutek
150 g mletých vlašských ořechů
50 g piškotových drobečků
lžička rum
Máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutkem, přidáme mleté ořechy, zahustíme piškotovými drobečky a ovoníme kapkou rumu.

Ořechovou nádivkou spojujeme vždy dvě ořechové půlky k sobě a necháme v chladu proležet.

Oválky s mašličkou

Spodní díl je z lineckého kakaového těsta těsta-vykrojíme oválek,upečeme  a spojíme marmeládou-nebo vanil.krémem-  polít čok. polevou a položit mašličku.

Vrchní díl:mašlička
32 dkg ml.cukr
8 dkg sušené mléko
8 dkg máslo
1 bílek
pár kapek oleje.

Vrchní díl necháme odležet do druhého dne a pak vmačkáme do forničky mašlička a vyklopíme

Vosí hnízda

1 lžíce kakaa
16 dkg drcených piškotů
16 dkg moučkového cukru
6 dkg másla
2 lžíce mléka
2 lžíce rumu
zpracujeme,formičky před každým použitím vysypáváme jemnou strouhankou a vmáčkneme trochu těsta. Vyklopíme. Naplníme krémem - 7dkg moučkového cukru,10dkg hery, 1 žloutek, rum podle chuti a přitiskneme dětský piškot.

Kořeněné hrudky
1 lžička jedlé sody
125g másla
100g moučkového cukru
1 vejce
125g jemných ovesných vloček
175g polohrubé mouky
60g mletých mandlí
strouhanou kůru z půlky citronu
1/2 lžičky mleté skořice
na špičku nože perníkové koření
Postup: Sodu rozpustíme ve lžíci vody. Máslo vymícháme s cukrem do pěny, přidáme sypké suroviny a přilejeme vodu se sodou. Zpracujeme tužší těsto, vyválíme kuličky a poskládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě při 190°C asi 10 minut. Necháme vychladnout a naneseme polevu z bílé čokolády a přilepíme mandli.

Marokánky

1/4 l mléka, 150 g moučkového cukru, 160 g tuku, 60 g hladké mouky – svaříme na kaši, necháme vychladit, přidáme 200 g mletých ořechů,-směs arašídy, vlašské, lískové- 200 g kandovaného ovoce, 100 g rozinek. Ze směsi tvarujeme na pečící papír placičky, které upečeme a spodní stranu potřeme čokol. polevou. 

Linecké třené

Suroviny:
360 g hladké mouky
90g cukru moučka
275 g hery
1 pudinkový prášek vanilkový
1 žloutek

Postup:

cukr , mouku a tuk nehřejeme v MW tak, aby byly na dotek vlažné

cukr + tuk našleháme v robotu , pak přidáme  žloutek a došleháme
potom lehce vmícháme vlažnou mouku smíchanou s pudinkovým práškem, naplníme do sáčku s řezanou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme tvary. Pečeme na 180°C do světle růžova. Upečené slepíme pikantní marmeládou a  částečně namočíme do čokolády.

Kočičí jazýčky:
400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 300 g tuku Stela, 30 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat jazýčky a upéct. Plnit krémem, polít čokoládou.
Krém: 1 šlehačka, 250 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g kakaa – svařit, vychladit. Utřít 250 g másla a tuku, vmíchat šlehačkový krém

Kokosové věnečky:
400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g Stella, 4 žloutky, 200 g kokosu, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rumu, troška soli, špetka prášku do pečiva. Vypracujeme těsto a přes nástavec na masovém mlýnku protlačujeme tyčinky a tvarujeme věnečky, které upečeme. Vychladlé přilepíme máslovým krémem na upečené linecké kolečko, pocukrujeme a doprostřed dáme trošku marmelády.

RECEPT-MOCA          

Těsto:
150g hladké mouky
60g cukru
120g másla
1 žloutek
60g ořechů
citronová kůra
trochu vanilkového cukru

Zpracujeme těsto, necháme v lednici odpočinout. Vykrajujeme oválky a pečeme na 200 stupňů 10 minut. Polovinu oválků máčíme v kávové čoko polevě a slepíme  kávovým krémem. Zdobíme čokoládovými zrny.

Krém:
Umícháme 250g másla s troškou cukru. Po troškách přidáme rum podle chuti.
3 celá vejce dáme se 150g krystalového cukru do vodní lázně. Šleháme ručním elektrickým šlehačem na nejnižší stupeň. Voda musí vřít, šlehaná vejce se musí hodně prohřát, musí být horké. Šleháme asi 20-25 minut do pevné pěny, vyjmeme z lázně a ještě asi 5 minut šleháme. Vychladlé po troškách přimícháváme do másla. Máslo i šlehaná  v. pěna musí mít přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil, nakonec dochutíme kávou.-já přidávám rozpuštěnou zchladlou čoko KOFILU-nebo čoko pastu.

 

MILA KULIČKY

Ingredience

4 Kus Mila rezy
80 Gram marcipánu 
100 Gram  másla
8 Pol.lžic mletých ořechů
4 Pol. lžic sušeného mléka
60 Gram práškového cukru

Mily nastouhat, přidat ostatní suroviny, ale cukr přidávat postupně vytvarovat kuličky, máčet v čokoládě a nakonec tvoříne na kuličky bílou čokoládou spirálky.

Kokosové košíčky

20dkg hl.mouky
140dkg tuku
7dkg cukru.ml.
1 žloutek
Těsto vtlačujeme do formiček na košíčky a upečeme.
Náplň
15dkg cukru m.
15dkg suš. mléka
20dkg kokosu
6dkg másla
rum kakao-nemusí být a 2 bílky
Kokosovou  hmotou plníme košíčky do roviny-na dno košíčků můžeme přidat brusinky a pojijeme citronovou čokoládou.

Medové perníčky

80dkghl.mouky
28dkgcukru m.
12dkgtuku
2 celá vejce+2 žloutky
5lžic tekutého medu
2 lžičky sody a 2 lžičky perníkového koření
 
Spojíme rozpuštěný tuk ,med .vejce,přidáme cukr,koření sodu a postupně zapracujeme mouku.Těsto necháme v sáčku v chladu do druhého dne
Těsto propracujeme a vyválíme na sílu 5mm-vykrajujeme tvary a upečeme-Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem pro lesk.Zdobíme marcipánem nebo bílkovou polevou.Uložíme do dozy s víkem .

PIMS

230g hladké mouky
60g solamylu
200g hery
1 vanilkový cukr
1 žloutek
90g cukru
na špičku nože prášek do pečiva
10g mletého kokosu nebo mandlí,ořechů
Surovina smícháme a dáme asi na 2 hodiny do chladu. Rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka. Upečeme dorůžova.
Náplň - meruňková,jahodová nebo oblíbená marmeláda,kterou ohřejeme a za tepla dáváme po 1 lžičce na každé kolečko. Necháme vystydnout a máčíme kolečka tou stranou,kde je marmeláda v polevě - 100g čokolády na vaření,1 lžíce másla,1 lžíce ztuženého tuku. Nakonec utřeme bílou polevu ze 150g moučkového cukru,1/2bílku a 1/2lžičky citronové šťávy a kolečka dozdobíme.

Pardubické medovníčky

1-sirup-50dkg cukru krupice+čtvrt L vody+1 lžička sody-vše svařit za stálého míchání 5 minut-5hodin nechat stát
 
2-těsto-1kg hl.mouky
             19dkg medu
              4dkg džemu
              2 vejce
              2lžičky skořice
              2dkg Amonia a půl prášku do peč.
Odleželý sirup spojíme s medem ,džemem,vejci ,pak přidáme ostatní sypké suroviny.těsto necháme 12 hodin stát v chladu.
Pak těsto vyválíme na sílu 4mm,vykrojíme kolečka a pozvolna pečeme na 160°C asi 10 minut-jen do světonce růžova!
3-náplň-asi 20pečených koleček rozdrtíme na prášek a zalijeme dle potřeby asi 100ml horkým černým čajem.Přidáme 5dkg mlet .ořechů,cukru a rum.
Kolečka náplní slepujeme k sobě-povrch potřeme čokoládou.Uložíme v doze s víčkem,krásně se rozleží a jsou měkké.

RAFAELO z bélé čokolády

5dkg másla+5dkgcukru m.-utřeme,přidáme 2 lžíce rumu a citronové šťávy+15dkg bílé čokolády a 2 Delisy-strouhané + 6dkg kokosu .Z hmoty tvoříme kuličky -obalíme v kokosu .Zdobíme bílou čokoládou a  loupanou mandličkou.

Strojkoví dvoubarevné tyčinky

50dkg tuku-Stela-
70dkghl.mouky
20dkg cukru m.
1 vejce
kakao
Zpracujeme těsto-do jedné poloviny, ještě zapracujeme kakao.Na strojku s nástavcem vytlačujeme stejně dlouhé tyčky,každé těsto zvlášť.Upečené slepujeme k sobě -světlé a tmavé -marmeládou.Konce máčíme v čokoládě.

Těsto:
350 g hladké mouky
210 g mletého cukru
140 g ořechů
280 g tuku (Hera, máslo)
citrónová kůra
1/2 ČL koření do perníku
1 žloutek

máslový krém : ( např. ořechový, kávový, čokoládový, čokoládová poleva)

Postup přípravy receptu

Vypracujeme těsto, necháme ho v chladnu odpočinout. Těsto rozdělíme na menší kousky a vtlačíme je do formiček na rohlíčky. Formičky nevymazáváme, mezi jednotlivým plněním stačí vytřít papírovou utěrkou. Po upečení necháme chvíli vychladnout a rohlíčky lehce vyjmeme z formiček. Slepujeme máslovým krémem a rohy namáčíme v čokoládě.

Oválky s mašličkou

Spodní díl je z lineckého kakaového těsta těsta-vykrojíme oválek,upečeme  a spojíme marmeládou-nebo vanil.krémem-  polít čok. polevou a položit mašličku.

Vrchní díl:mašlička
32 dkg ml.cukr
8 dkg sušené mléko
8 dkg máslo
1 bílek
pár kapek oleje.

Vrchní díl necháme odležet do druhého dne a pak vmačkáme do forničky mašlička a vyklopíme

Skořicové sušenky

25dkg másla
25dkg cukru krupice
1 vejce
1dclmléka
35dkghl.mouky
13g prášku d.pečiva
35dkg suš.brusinek
5dkg sekanýc vl. ořechů
 špetka soli,trochu pomerančové kůry,skořice dle chuti

Zpracujeme těsto-z něj tvoříme bochánky,dáme dále od sebe na plech s peč.papírem  -pečeme na 170°C asiI 20 minut,zdobíme dle fantazie.

Bounty rohlíčky

  • 1 povolené máslo
  • 250g m.cukru
  • 100ml smetany
  • 250g kokosu

ZpracujI v hmotu ,kterou na  plech s igelitem natlačím a pak přejedu válečkem  do roviny-přec noc uložím do lednice.Druhý den formičkou vykrojím malé rohlíčky,které máčím v čoko polevě.

Sněhové houby

  • 60 g bílků pokojové teploty
  • 1/4 lžičky vinného kamene (volitelné)
  • 100 g krupicového cukru

Postup

  1. Dva plech vyložte pečícím papírem.
  2. Nachystejte si dva cukrářské sáčky, které budete plnit bílkovým sněhem.
  3. Předehřejte troubu na 100 °C.
  4. V míse vyšlehejte bílky do jemné pěny. Přidejte vinný kámen a šlehejte do měkčích špiček. Postupně začněte přidávat cukr a vyšlehejte bílky do lesklé a pevné konzistence.
  5. Přibližně 1/4 množství bílku dejte do jednoho ze sáčků, zbytek dejte do druhého.
  6. Kloboučky vytvoříte tak, že budete držet sáček blízko plechu a rovnoměrným tlakem nastříkáte malý klobouček. Vršek urovnejte navlhčeným prstem.
  7.  Na nožičku udělejte nejdřív malou základnu a poté je „vystavějte“ pomocí bílku do výšky.
  8. Pečte přibližně hodinu. 
  9. Vršek a nožku spojíme bílou čokoládou,klobouček potřeme čokoládou obarvenou do červena

Kakaové trubičky

Suroviny: 35dkg hl.mouky-15dkg cukru m.-18dkg másla-7dkg mlet.ořechů-1 celé vejce-1žloutek-kakao
Postup: Vypracovat těsto a točit na malé trubičky - upéct. Konce máčet v čokoládě plnit máslovým krémem s vanilkou.

Pařížské rohlíčky

2celá vejce*250g m.cukru*280gmletých ořechů*strouhanka dle potřeby*

Vše zpracovat v těsto,na vále vyválet silnější plát/strouhankou ,také podsypávat/ a vykrojit formičkou rohlíčky.Pečeme na 150°C.Na chadné rohlíčky zdobičkou stříkáme čoko-máslový krém a máčíme v čoko polevě.Nutno asi týden rozležet!

Štafetky

Na 1 plech-3 bílky ušlehat a postupně přidávat 10dkg mletého cukru. Pak opatrně 5 dkg hl.mouky sníchanou s 5dkg strouh.oříšků. Rozetřeme na plech s peč.papírem a upečeme asi na 160°c asi 15 min. Pečené rozkrojíme na 4 díly a naplníme kávovým krémem máčíme v čokoládě.
Krém -3 celá vejce+15 dkg cukru krupice šlehat na páře do zhoustnutí. Utřít 1 máslo+ lžíci instantní kávy rozpuštěné v trošce vody+ rum-vše našlehat. Můžete si přidat více či méně cukru,kávy ,rumu -podle chuti

Vrstvené košíčky - koule

Recept je jednoduchý, ale práce je zdlouhavá!
Upečou se linecké košíčky a linecká kolečka dvou velikostí.
Na dno upečeného košíčku dáme ovocnou náplň-tady je višeň. Vrstvu krému máslového vanilkového- druh dle chuti. Pak na krém linecké kolečko větší +krém +linecké kolečko menší a krém. Dáme zatuhnout a pak potáhneme marcipánem.

Cappuccino trojhránky-plněné krémem Kofila

30 dkg hl.mouky
20 dkg tuku
12 dkg cukru ml
10 dkg strouhané čoklády
1 vejce
Postup: 2 bal. capupuccina rozpuštěné v trošce vody. Zpracujeme těsto, mecháme odpočinout v chladu. Těsto rozválíme, vykrájíme trojhránky -upečeme Spojíme krémem a polijeme kávovou čoko.polevou.
Krém: 6 lžic smetany/33%/ dáme do misky a v mikrovlnce ohřát ,přidáme 2 lžičky rozpustné kávy+ 2kofily na kousky-misku zakryjeme folií a  v m.troubě prohřejeme -po 15 vtěřinách promícháme-opakujeme dokud se vše nespojí. Necháme zchladnout. Ušleháme 30 dkg másla a přidáváme kávovou směs a vyšleháme.

Alpské cukroví

35 dkg hl.mouky
21 dkg tuku
6 dkg mlet.ořeců
3 kdkg kakaa
špetku mleté- vanilky-citron.kůry-skořice
trochu smetany
Postup: Zaděláme těsto a necháme odpočinout. Pak vykrojíme stejné tvary a upečeme. Spojíme k sobě máslovým krémem-vanilka nebo čokoláda-polijeme polevou .

Medové perníčky

80dkghl.mouky
28dkgcukru m.
12dkgtuku
2 celá vejce+2 žloutky
5lžic tekutého medu
2 lžičky sody a 2 lžičky perníkového koření
 
Spojíme rozpuštěný tuk ,med .vejce,přidáme cukr,koření sodu a postupně zapracujeme mouku.Těsto necháme v sáčku v chladu do druhého dne
Těsto propracujeme a vyválíme na sílu 5mm-vykrajujeme tvary a upečeme-Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem pro lesk.Zdobíme marcipánem nebo bílkovou polevou.Uložíme do dozy s víkem .