Jitka Holíková

Pistáciové hvězdičky

Suroviny:

  • 50 g cukru moučky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 175 g hladké nebo celozrnné mouky
  • 10 dkg másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 malé vejce
  • špetku soli

Náplň:

  • 3 polévkové lžíce rybízové zavařeniny
  • 1 lžíce rumu

K dozdobení: Čokoládu, marcipán, nesolené loupané pistáciové oříšky.

Pracovní postup:

Smícháme mouku škrob, cukrem a solí. Vypracujeme těsto a necháme ho 1 hodinu odpočinout, pak vyválíme těsto na 2-3 mm silný plát,  vykrájíme stejný počet velkých a malých hvězdiček. Pečeme při 190 °C odděleně malé 7-8 minut a velké 12 minut.

 

Svaříme rum se zavařeninou. Vyválíme na vále posypaném práškovým cukrem marcipánové hvězdičky a ty slepíme s většími hvězdičkami.

Pak je polijeme čokoládou a na ně nalepíme menší hvězdičky a ještě jednou polijeme čokoládou a posypeme oříšky.