Kristýna Bittová


SNĚHULÁČCI

Potřebujeme :
- 250 g hladká mouka
- 200 g máslo
- 100 g cukr moučka
- 1 vajíčko
- modré barvivo gelové
- cukr moučka na obalení

Ze surovin vypracujeme hladké těsto a přidáme barvivo. Vyválíme plát a vykrajujeme sněhuláčky a pečeme. Po upečení obalujeme v moučkovém cukru.

 

LINECKÉ

Potřebujeme :
- 250 g  hladká mouka
- 100 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 150 g máslo
- 1 žloutek
- 1 kávová lžíce šťávy z citrónu + kúra

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici. Vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary a upečeme. Po upečení necháme vychladnout a poté lepíme marmeládou ( já s dcerkou lepila marmeládou z mirabelek, kterou jsme dělaly).  Zdobíme čokoládou - tmavou, bílou - bílou si můžeme pomocí gelových potravinářských barev obarvit, sypeme zdobením, kokosem, ..

ROHLÍČKY S POŘÁDNOU DÁVKOU OŘECHŮ

Potřebujeme :
- 400 g hladká mouka
- 150 g vlašské ořechy
- 100 g lískové ořechy
- 70 g mandle
- 200 g cukr moučka
- 300 g máslo
- 1 vajíčko

Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme uležet v lednici. Vyválíme si neprve tlustého hada , ze kterého budeme odkrajovat jednotlivé dílky pro rohlíčky, které vyválíme. Po upečení hned obalujeme v moučkovém cukru.

KULIČKY S OVOCEM

Potřebujeme :
- 4 x balení piškotů ( á 300g)
- 180 g cukr moučka
- 2 dcl rum
- 1 balení rozinky
- 1 balení kandovaného ovoce
- 250 g máslo
- kokos na obalení

Předem si dáme kandované ovoce a rozinky do malé skleničky a přidáme rum, necháme přes noc uležet. Piškoty nameleme. Ze surovin vypracujeme těsto, můžeme hned začít modelovat malé kuličky, které obalíme v kokosu.

RUMOVÉ KULIČKY

Potřebujeme :
- 4 x balení piškotů ( á 300 g)
- 200 g cukr moučka
- 2,5 dcl rum
- 1 balení rozinky
- 250 g máslo
- 6polévkových lžic kakaa
- kokos na obalení

Předem si dáme rozinky uležet do skleničky s rumem. Pomeleme piškoty . Ze všech suroviny vypracujeme těsto, ze kterého mžeme hned modelovat kuličky, které obalíme v kokosu.

PERNÍČKY

Potřebujeme :
- 500 g hladká mouka
- 6 polévkových lžic medu
- 170 g máslo
- 150 g cukr moučka
- 2 vajíčka
- 1 kávová lžíce mléka
- 1 kávová lžíce soda
- 2 kávové lžíce perníkového koření
- špetka skořice
- 2 kákové lžíce kakaa

Vše sypké dáme do mísy. Máslo + cukr + med necháme rozehřát, přidáme do sypké směsi a začneme vypracovávát těsto, zbylé suroviny přidáváme postupně - mléko + soda.. Až budeme mít těsto vypracované, necháme uležet v lednici. Vyválíme plát, asi 3mm široký, vykrajujeme perníčky a pečeme. Po upečení necháme vychladnout a můžeme zdobit, nebo perníčky dáme do chladu.

KOKOSKY

Potřebujeme :
- 1 balení kokos ( 200g)
- 50 g cukr moučka
- 5 bílků
- 100 g ořechů ( vlašské, lískové, mandle.. )

Vše smícháme a pomocí polévkové lžíce tvoříme na plechu kokosky. Navch přidáme ořech a nepečeme ale spíše sušíme při 100°C a můžeme mísrmě pootevřít dvířka. Na plechu je lepší kokosky nechat schladnout, líp se z plechu oddělávají.

PUSINKY

Potřebujeme :
- 200 g cukr moučka
- 1 bílek
- 1 polévková lžíce vody ( může být i citronová šťáva)

Vyšleháme a pomocí pytlíku tvoříme pusinky, které nepečeme ale spíše susíme při cca 100°C . Po upečení necháme na plechu schladnout.

 

OŘECHOVO - KÁVOVÉ DORTÍČKY PLNĚNÉ KRÉMEM

Potřebujeme - kolečka :
- 250 g hladká mouka
- 100 g cukr moučka
- 150 g máslo
- 1 vajíčko

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, kde vykrajujeme pouze kolečka. Po upečení nechíme schladnout. Plníme krémem a máčíme do čokolády a navrch dáme ořech dle chuti - pokud plníme ořechovým krémem. Pokud plníme kávovým krémem, slepené kolečka máčíme do čokolády a navrch dáme kávové zrnko.

Potřebujeme - krém - ořechový :
- 250 g máslo + 1 kávová lžíce rum + 100g ořechy + cukr dle chuti. Změklé máslo vyšleháme a přidáme rum, cukr a nakonec vmícháme ořechy. Krém necháme odležet v lednici. Před plněním se musí krém nechat odležet v místnosti při pokojové teplotě.

Potřebujeme - krém - kávový :
- 250g máslo + 1 kávová lžíce rum + 2 polévkové lžíve kávy - dle chuti + cukr dle chuti. Změklé máslo vyšlehámea přidáme rum, cukr a nakonec vmícháme kávu. Krém necháme odležet v lednici. Před plněním se musí krém nechat odležet v místnosti při pokojové teplotě.