Lenka Hrubá
Mocca kolečka
Těsto
Cukr moučka 105g
Mouka hladká 290g
Vejce 3ks
Margarín (Hera) 210g
Kávový krém
Mléko 90 g
pudink.prášek 18 g
Cukr krupice 45 g
Cukr vanilín 1 bal.
Máslo 120g
Mletá káva 1 – 2 lžičky podle chuti
Dohotovení: Čokoláda, Ozdoba
Postup: Ze surovin na těsto vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout. Z odleželého těsta vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme hladkým vykrajovátkem kolečka. Dáme na plech a pečeme při 180 °C. Po vychladnutí na polovinu koleček naneseme pomocí cukrářského sáčku kávový krém. Druhou polovinu koleček potáhneme čokoládou a dozdobíme ozdobou např. z marcipánu. Po zatuhnutí slepíme kolečka k sobě.
Kávový krém si připravíme tak že mléko s cukrem krupicí přivedeme k varu a vlejeme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce mléka. Povaříme alespoň 3 minuty. Po uvaření posypeme puding vanilkovým cukrem a necháme vychládit. Vychladlý základ si vyšleháme a postupně zašleháváme máslo. Nakonec do krému vmícháme mletou kávu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Roláda s kakaovým krémem politá čokoládou
Těsto
Cukr krupice 90g
Mouka hladká 115g
Vejce 5ks
Cukr vanilín 4g
Čokoláda
Krém: mléko125 g, pudinkový prášek 25 g, cukr krupice 70g, vanilkový cukr, máslo 160 g, kakao dle chuti.
Postup: rozdělíme si zvlášť bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s jednou třetinou cukru a vanilkovýmm cukrem do pěny, v druhé misce si vyšleháme bílky se zbývajícím cukrem krupice v pevný sníh. Po vyšlehání zlehka spojíme žloutky s bílky ve stejnorodou směs. Vmícháme zlehka mouku. Hmotu rozetřeme na pečící papír a pečeme na 220 °C. Po upečení necháme vychladnout a vychladlý plát sloupneme z pečícího papíru. Plát potřeme kakaovým krémem, svineme, zabalíme do papíru a necháme v lednici zatuhnout nejlépe do druhého dne. Po zatuhnutí polejeme celou roládu rozpuštěnou čokoládou a ihned krájíme na jednotlivé kousky horkým nožem.
Kakaový krém: mléko s cukrem krupicí přivedeme k varu a vlejeme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce mléka. Povaříme alespoň 3 minuty. Po uvaření posypeme puding s vanilkovým cukrem a necháme zchládnout. Vychladlý základ si vyšleháme a postupně zašleháváme máslo. Nakonec do krému vmícháme kakao.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Věnečky z odpalovaného těsta
Těsto
Mouka hladká 60g
Olej 25g
Voda 75g
Sůl špetka
Vejce 2 ks
Krém: mléko 220g, pudinkový prášek 30 g, cukr krupice 70 g, máslo 60 g,rumové aroma dle chuti, vanilk. cukr 5 g.
Dohotovení: Čokoláda
Postup: Vodu, olej a sůl přivedeme k varu. Přisypeme mouku a za stálého míchání hmotu přivedeme k varu. Těsto vytvoří kouli, která se nelepí na hrany kastrolu a vařečku. Hmotu necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme vejce. Hotovou hmotu si dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Na plechy nastříkáme věnečky a odpečeme při 180 °C. Troubu prvních 15 minut neotevíráme jinak věnečky ztratí objem. Po upečení necháme vychladnout, rozkrojíme a plníme cukrářským sáčkem krém. Horní část korpusů přestříkáme rozpuštěnou čokoládou.
Krém si připravíme tak že mléko s cukrem krupicí přivedeme k varu a vlejeme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce mléka. Povaříme alespoň 3 minuty. Po uvaření posypeme puding cukrem vanilínem a necháme zchládnout. Vychladlý základ si vyšleháme a postupně zašleháváme máslo. Nakonec do krému vmícháme podle chuti rumové aroma.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Modelované brambory
Těsto
Cukr krupice 62g
Mouka hladká 112g
Pšeničný škrob 12g
Vejce 4ks
Voda 35g
Krém: 250 g mléka, puding. prášek 50g, cukr krupice 125g, vanilkový cukr 2 g, máslo 300 g, kakao dle chuti.
Dohotovení: Modelovací hmota, Kakao
Rozdělíme si zvlášť žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme spolu s vodou. V druhé misce si vyšleháme bílky spolu s cukrem krupicí v tuhý sníh. Obě hmoty zlehka spojíme do hromady, nakonec zlehka vmícháme směs mouky a škrobu. Tuto hmotu stříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou na plechy s pečícím papírem do tvaru polokoulí. Ihned pečeme při 180 °C. Vychladlé polokoule slepujeme k sobě kakaovým krémem. Necháme v lednici minimálně 2 hodin ztuhnout. Vyválíme si plát modelovací hmoty, do kterého vykrajujeme kolečka o průměru cca 10 – 12 cm. Navlhčíme zlehka vodou a obalíme slepené polokoule. Poté brambory obalíme v kakau. Modelovanou bramboru na povrchu 3x nakrojíme nožem a posypeme moučkovým cukrem. Hotové vkládáme do papírových košíčků.
Postup na kakaový krém je uveden u receptu na Roládu s kakaovým krémem.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kokosky
Těsto
Kokos 90g
Bílky 90g
Cukr krupice 170g
Krém: mléko 125g, puding. prášek 25g, cukr krupice 70 g, cukr vanilkový 2 g, kakao dle chuti, máslo 160g
Dohotovení: Linecké těsto, Čokoláda, Marmeláda( linecká nebo meruňková)
Postup: Bílky, cukr a kokos smícháme dohromady, necháme, půl hodiny odležet a nahřejeme na teplotu 60°C. Necháme vychladnout a vychladlou směs stříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou do tvaru polokoulí. Pečeme při teplotě cca 100 - 120°C. Necháme vychladnout. Mezitím si z lineckého těsta připravíme kolečka o podobném průměru jako mají kokosky. Na upečené linecké kolečko naneseme po obvodu kakaový krém, doprostřed naneseme marmeládu a přilepíme kokosku. Necháme v lednici do druhého dne zatuhnout. Po zatuhnutí spodní část kokosek (krém + linecké kolečko) máčíme v rozpuštěné čokoládě.
Postup na kakaový krém je uveden u receptu na Roládu s kakaovým krémem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ořechové rohlíčky s kakaovým krémem potažené čokoládou
Těsto
Cukr krupice 260g
Bílky 125g
Ořechy strouhané 130g
Krém: mléko 125g, puding. prášek 25g, cukr krupice 70 g, cukr vanilkový 2 g, kakao dle chuti, máslo 160g
Dohotovení: Čokoláda
Postup: Mleté ořechy, cukr a bílky smícháme dohromady. Necháme půl hodiny odležet a nahřejeme na 60°C. Po vychladnutí stříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou na pečící papír tvary rohlíčků. Pečeme při teplotě 150°C. Na upečený vychladlý korpus naneseme sáčkem s řezanou trubičkou krém do tvaru spirály. Necháme do druhého dne zatuhnout a poté máčíme v rozpuštěné čokoládě. Postup na kakaový krém je uveden u receptu na Roládu s kakaovým krémem.