Lenka Hrubá

Mocca kolečka

Těsto                                                            

Cukr moučka                     105g                     

Mouka hladká                     290g                    

Vejce                                   3ks                     

Margarín (Hera)                  210g                                                                         

Kávový krém

 Mléko                     90 g

 pudink.prášek         18 g

 Cukr krupice           45 g

  Cukr vanilín           1 bal.

   Máslo                    120g

   Mletá káva      1 – 2 lžičky podle chuti

Dohotovení: Čokoláda, Ozdoba

Postup: Ze surovin na těsto vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout. Z odleželého těsta vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme hladkým vykrajovátkem kolečka. Dáme na plech a pečeme při 180 °C. Po vychladnutí na polovinu koleček naneseme pomocí cukrářského sáčku kávový krém. Druhou polovinu koleček potáhneme čokoládou a dozdobíme ozdobou např. z marcipánu. Po zatuhnutí slepíme kolečka k sobě.

Kávový krém si připravíme tak že mléko s cukrem krupicí přivedeme k varu a vlejeme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce mléka. Povaříme alespoň 3 minuty.  Po uvaření posypeme puding vanilkovým cukrem  a necháme vychládit. Vychladlý základ si vyšleháme a postupně zašleháváme máslo. Nakonec do krému vmícháme mletou kávu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Roláda s kakaovým krémem politá čokoládou

Těsto                                            

Cukr krupice                      90g         

Mouka hladká                    115g       

Vejce                                  5ks        

Cukr vanilín                        4g                                                

Čokoláda                                      

Krém: mléko125 g, pudinkový prášek 25 g, cukr krupice  70g, vanilkový cukr, máslo 160 g, kakao dle chuti.

Postup: rozdělíme si zvlášť bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s jednou třetinou cukru a vanilkovýmm cukrem do pěny, v druhé misce si vyšleháme bílky se zbývajícím cukrem krupice v pevný sníh. Po vyšlehání zlehka spojíme žloutky s bílky ve stejnorodou směs. Vmícháme zlehka mouku. Hmotu rozetřeme na pečící papír a pečeme na 220 °C. Po upečení necháme vychladnout a vychladlý plát sloupneme z pečícího papíru. Plát potřeme kakaovým krémem, svineme, zabalíme do papíru a necháme v lednici zatuhnout nejlépe do druhého dne. Po zatuhnutí polejeme celou roládu rozpuštěnou čokoládou a ihned krájíme na jednotlivé kousky horkým nožem.
Kakaový krém: mléko s cukrem krupicí přivedeme k varu a vlejeme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce mléka. Povaříme alespoň 3 minuty.  Po uvaření posypeme puding s vanilkovým cukrem a necháme zchládnout. Vychladlý základ si vyšleháme a postupně zašleháváme máslo. Nakonec do krému vmícháme kakao.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Věnečky z odpalovaného těsta

Těsto                                               

Mouka hladká       60g                        

Olej                       25g                       

Voda                     75g                      

Sůl                         špetka                 

Vejce                    2 ks                    

 Krém: mléko 220g, pudinkový prášek 30 g, cukr krupice 70 g, máslo 60 g,rumové aroma dle chuti, vanilk. cukr 5 g.

Dohotovení: Čokoláda

Postup: Vodu, olej a sůl přivedeme k varu. Přisypeme mouku a za stálého míchání hmotu přivedeme k varu. Těsto vytvoří kouli, která se nelepí na hrany kastrolu a vařečku. Hmotu necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme vejce. Hotovou hmotu si dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.  Na plechy nastříkáme věnečky a odpečeme při 180 °C. Troubu prvních 15 minut neotevíráme jinak věnečky ztratí objem. Po upečení necháme vychladnout, rozkrojíme a plníme cukrářským sáčkem krém. Horní část korpusů přestříkáme rozpuštěnou čokoládou.

Krém si připravíme tak že mléko s cukrem krupicí přivedeme k varu a vlejeme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce mléka. Povaříme alespoň 3 minuty.  Po uvaření posypeme puding cukrem vanilínem a necháme zchládnout. Vychladlý základ si vyšleháme a postupně zašleháváme máslo. Nakonec do krému vmícháme podle chuti rumové aroma.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Modelované brambory

Těsto                                               

Cukr krupice                     62g          

Mouka hladká                  112g        

Pšeničný škrob                 12g         

Vejce                                4ks       

Voda                                 35g      

Krém: 250 g mléka, puding. prášek 50g, cukr krupice 125g, vanilkový cukr 2 g, máslo 300 g, kakao dle chuti.

Dohotovení: Modelovací hmota, Kakao

Rozdělíme si zvlášť žloutky a bílky.  Žloutky vyšleháme spolu s vodou. V druhé misce si vyšleháme bílky spolu s cukrem krupicí v tuhý sníh. Obě hmoty zlehka spojíme do hromady, nakonec zlehka vmícháme směs mouky a škrobu. Tuto hmotu stříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou na plechy s pečícím papírem do tvaru polokoulí. Ihned pečeme při 180 °C. Vychladlé polokoule slepujeme k sobě kakaovým krémem. Necháme v lednici minimálně 2 hodin ztuhnout. Vyválíme si plát modelovací hmoty, do kterého vykrajujeme kolečka o průměru cca 10 – 12 cm. Navlhčíme zlehka vodou a obalíme slepené polokoule. Poté brambory obalíme v kakau. Modelovanou bramboru na povrchu 3x nakrojíme nožem a posypeme moučkovým cukrem. Hotové vkládáme do papírových košíčků.

Postup na kakaový krém je uveden u receptu na Roládu s kakaovým krémem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kokosky

Těsto                                    

Kokos                   90g            

Bílky                      90g         

Cukr krupice      170g                              

Krém: mléko 125g, puding. prášek 25g, cukr krupice 70 g, cukr vanilkový 2 g, kakao dle chuti, máslo                   160g

Dohotovení: Linecké těsto, Čokoláda, Marmeláda( linecká nebo meruňková)

Postup: Bílky, cukr a kokos smícháme dohromady, necháme, půl hodiny odležet a nahřejeme na teplotu 60°C. Necháme vychladnout a vychladlou směs stříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou do tvaru polokoulí. Pečeme při teplotě cca 100 - 120°C. Necháme vychladnout. Mezitím si z lineckého těsta připravíme kolečka o podobném průměru jako mají kokosky. Na upečené linecké kolečko naneseme po obvodu kakaový krém, doprostřed naneseme marmeládu a přilepíme kokosku. Necháme v lednici do druhého dne zatuhnout. Po zatuhnutí spodní část kokosek (krém + linecké kolečko) máčíme v rozpuštěné čokoládě.

Postup na kakaový krém je uveden u receptu na Roládu s kakaovým krémem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ořechové rohlíčky s kakaovým krémem potažené čokoládou

Těsto                                                

Cukr krupice                      260g     

Bílky                                   125g    

Ořechy strouhané             130g     

Krém: mléko 125g, puding. prášek 25g, cukr krupice 70 g, cukr vanilkový 2 g, kakao dle chuti, máslo                   160g                                                       

Dohotovení: Čokoláda

Postup: Mleté ořechy, cukr a bílky smícháme dohromady. Necháme půl hodiny odležet a nahřejeme na 60°C.  Po vychladnutí stříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou na pečící papír tvary rohlíčků. Pečeme při teplotě 150°C. Na upečený vychladlý korpus naneseme sáčkem s řezanou trubičkou krém do tvaru spirály. Necháme do druhého dne zatuhnout a poté máčíme v rozpuštěné čokoládě. Postup na kakaový krém je uveden u receptu na Roládu s kakaovým krémem.