Lenka Kubíčková

Čokoládové lanýže

Suroviny:

2 tabulky kvalitní čokolády
100 g másla
70 g smetany ke šlehání 
50 g moučkového cukru,
dále dle zvolené příchutě můžeme použít: brandy, amaretto, skořici, brusinky, mandle, oříšky, pomerančovou či citrónovou šťávu, kůru z citrusů....
 
Postup: do hrnce nalemeje smetanu, přidáme máslo a cukr. Za stálého míchání zahříváme do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak hrnec odstavíme a přidáme nalámanou čokoládu a vařečkou mícháme, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí. Pak do směsi můžeme přidat další ingredience - já letos rozdělila směs na polovinu a do první jsem přidala skořici, do druhé poloviny šťávu z půlky pomeranče (v tomto případě jsem přidala o cca 3-4 čtverečky čokolády navíc), brusinky a nasekané opražené mandle. Takto připravenou směs necháme vychladnout a uložíme ji nejlépe do druhého dne do lednice, pak tvarujeme lanýžky - dělala jsem kuličky. Ty se skořicí jsem pak obalila ve skořici s moučkovým cukrem, druhé lanýžky jsem obalila v holandském kakau s trochou moučkového cukru. Uložíme do košíčků a máme hotovo. Skladujeme v chladu.