Lenka Kubíčková

Recepty  na některé z vyobrazených druhů.
 
Laskonky (minilaskonky)
6 bílků
330 g cukr krupice
100 g cukr moučka
170 g mletých vlašských ořechů
 
Bílky napěníme, po chvíli přidáme cukr krupici a šleháme cca 1-1,5 minuty. Pak dáme mísu nad páru a šleháme do velmi tuhé pěny cca 10-15 min. Stáhneme ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Smícháme ořechy s cukrem moučka a opatrně tuto směs vmícháme do vyšlehaného sněhu. Na plech dáme papír na pečení, na něj formu na laskonky a připravené těsto rozetřeme do důlků v šabloně. Pečeme cca 15 min. ve vyhřáté troubě na 135 °C (laskonky vyskočí), pak teplotu snížíme na 80 °C a sušíme je při mírně otevřených dvířkách trouby asi 30 minut. Vychladlé laskonky plníme libovolným krémem, v případě cukroví jsem plnila krémem karamelovým (vyšlehané máslo s pomazánkou Lotus, trocha rumu).
 
 
Makronky
90 g bílků
30 g cukr krupice/krystal
125 g mandlová mouka
200 g cukr moučka
 
Bílky pokojové teploty napěníme a na 3x vešleháme cukr krupici nebo krystal a šleháme do stádia tvz. měkké špičky - v tu chvíli přidáme barvivo, chceme-li makronky barevné. Dále pak šleháme do hodně pevného sněhu. Pak do něj zapracujeme stěrkou mandlovou mouku smíchanou s cukrem moučka (vše prosít). Výsledné těsto by se mělo přelévat jako láva - nesmí být příliš husté, ale ani příliš tekuté :-) Hladkou trubičkou nastříkáme na plech makronky, několikrát třískneme plechem o stůl, abychom z makronek "vyhnali" vzduchové bubliny a necháme při pokojové teplotě zaschnout tak dlouho, než budou na povrchu zaschlé a nelepkavé. Až poté pečeme cca 15 min. v předehřáté troubě na cca 140-150 °C (záleží na troubě). Z plechu sundáváme až po vychladnutí. Spojujeme libovolným krémem, letos jsem připravila pistáciový krém: trochu pistáciové směsi Karina dle návodu, vyšlehat trochu másla a do něj pak Karinu vešlehat a přidat pistáciovou pastu.