Lenka Ryšlinková
Babiččiny rohlíčky
Těsto: 350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 280 g Hery, trochu citronové kůry, ½ lžičky mleté skořice, 140 g mletých ořechů, 1 žloutek
Vypracujeme těsto, plníme do rohlíčkových formiček a pečeme v troubě vyhřáté na cca 160°C asi 15 minut. Formičky netřeba vymazávat, před vyklopením nechat chvíli vychladnout. Vychladlé rohlíčky slepujeme po dvou máslovým krémem (nemáslový pouze k rychlé spotřebě, těsto vlhne) a konce máčíme do rozehřáté čokoládové polevy. (Na toto cukroví je ideální silikonová forma z Tescomy.)
Zázvorky (od Janinky)
200 g polohrubé mouky ( i více dlp), 150 g moučkového cukru, 50 g másla, ½ lžičky PDP, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 vejce, 2 žloutky
Vše smícháme dohromady a vypracujeme hladké nelepivé těsto (přidáváme mouku dle potřeby), které necháme 24 hodin v lednici odležet. Druhý den vyválíme a vykrajujeme, pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem do zrůžovění (hlídat). Po vychladnutí uložit do krabice a nechat rozležet cca 1 měsíc (mám však zkušenost, že to není vůbec nutné).
Išelské koláčky
140 g tuku, 140 g hladké mouky, 80 g mandlí nebo ořechů, 80 g cukru, špetka skořice, strouhaná citronová kůra
Ořechová náplň: 100 cukru, 140 g ořechů, 100 másla, lžička marmelády, lžička rumu, 2 žloutky – cukr se žloutky ušlehat v páře, po vychladnutí vyšlehat s ostatními surovinami
Zpracujeme těsto, uložíme do chladna, druhý den vykrajujeme kolečka, která upečeme na pečicím papíře. Pak po dvou slepujeme, poléváme polevou a zdobíme dle vkusu – mandlí, „batikou“ z bílé čokolády apod.
Brabantské dortíčky
120 g hladké mouky, 120 g Hery (másla), 60 g moučkového cukru, 60 g lískových (ale i vlašských) ořechů mletých, 1 žloutek
Zpracujeme zvyklým způsobem těsto, vykrájíme kolečka, po upečení slepujeme nutelou, marmeládou nebo ořechovou nádivkou, poléváme čokoládou a zdobíme oříškem (nebo jinak dle vkusu).
Bílkový chlebíček
6 bílků, z nich sníh
180 g cukru
90 g polohrubé mouky + ½ prášku do pečiva
směs z ½ balíčku kandovaného ovoce, z ½ balíčku fíků (datlí), mandle 50 – 70 g, citronová kůra, čokoláda hořká nakrájená na kousky, nakonec přilijeme 30 g rozpuštěného zchladlého másla
Ve formě na chlebíček pečeme při 190°C cca 35 minut. Pokud nepečeme ve formě silikonové, vymažeme máslem a vysypeme např. kokosem.
Kokosové pusinky
2 bílky, 125 g cukru. 150 g strouhaného kokosu, špetka skořice, 1 lžička citronové šťávy, 150 g bílé čokoládové polevy
Z bílků ušleháme pevný sníh za postupného přidávání cukru a šleháme dalších 8 – 10 minut ve vodní lázni. Vmícháme kokos, skořici a citronovou šťávu. Pomocí dvou lžiček klademe kopečky na plech vyložení papírem na pečení. Pečeme zhruba 15 minut v troubě vyhřáté na 150°C. Pusinky smočíme v rozpuštěné bílé čokoládové polevě a dáme zaschnout. Můžeme ozdobit např. zlatým máčkem apod. Pokud mám polevu v sáčku, rozpustím ji, ustřihnu rožek a na pusinky ji nastříkám. Je to rychlejší, než jednotlivé pusinky do čokolády namáčet. (Pusinky lze samozřejmě také nastříkat na plech pomocí cukrářského sáčku s trezírovací špičkou – větší hvězdička.)
Košíčky pečené linecké
400 g hladké mouky, 200 g tuku, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr
Vše zpracovat na vále a plnit do formiček (silikonové skupinové netřeba vymazávat, ale ani svoje plechové já nevymazávám). Plníme tence, košíčky lehce nabydou, aby bylo dost místa na náplň.
Pistáciové stromečky
Korpusky: základní linecké těsto – 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, vanilkový cukr nebo vanilka, citronová kůra (čerstvá nebo Dr. Oetker z Německa)
Krém: v páře šlehané 4 žloutky se třemi lžícemi moučkového cukru a třemi lžícemi studeného mléka, vyšlehat do nadýchaného krému, po vychladnutí přidávat k 250 g másla, do toho dle chuti opatrně zašlehat pistáciovou pastu (koupíte v prodejnách s cukrářskými potřebami)
Poleva: bílková poleva z bílku a moučkového cukru (obarvená zelenou gelovou barvou), tzv. royal icing t.j. Královská glazura) doporučuji zakoupit v prodejnách s cukrářskými potřebami, udělá krásnou lesklou krustičku
Posyp: blanšírované sekané pistácie, hvězdička vykrojená z potahovací hmoty, obarvená zlatou práškovou potravinářskou barvou (trochu práškové barvy nasypat do mikrotenového sáčku, přidat zpevněné hvezdičky a protřepat)
Upečeme korpusky z lineckého těsta, pozor, aby formičky na stromečky „lícovaly“, aby šly pěkně slepovat. Necháme vychladnout. Krém vložíme do cukrářského sáčku s menší řezanou špičkou a stříkáme na jednotlivé stromečky po délce do středu, slepujeme. Necháme vychladit a poté jednotlivé slepené stromečky namáčíme do připravené bílkové polevy (royal icing -Královská glazura), oklepeme krouživými pohyby, aby se poleva pěkně rozprostřela a nebylo jí zbytečně moc a rychle otočíme na připravené prkénko, kde nám budou stromečky zasychat (chce to trochu cviku, aby vám poleva nekapala). Posypeme pistáciemi a ozdobíme hvězdičkou (dobrým „hvězdičkovým“ pomocníkem je modelářská pinzeta).
Pomerančové hvězdičky
Korpusky: základní linecké těsto – 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, vanilkový cukr nebo vanilka a pomerančová kůra
Poleva: pomerančová šťáva smíchaná s moučkovým cukrem, řádně utřeme, do toho cca ½ balíčku pomerančové kůry (velice jemná)
Posyp: zlaté cukrové krystalky (koupíte v prodejnách s cukrářskými potřebami)
Upečeme korpusky z lineckého těsta, po vychladnutí slepujeme pomerančovou marmeládou a namáčíme do pomerančové polevy, posypeme cukrovými krystalky a necháme dobře zaschnout. Tato poleva má tendenci se při změnách teplot povolovat a při skladování se slepovat s ostatními kousky, vhodné proložit např. kancelářskou eurosložkou.
Madlenky podle cukrářky (I. Fabešové)
140 g másla, 2 vejce, semínka z 1 vanilkového lusku, 2 lžíce (dobrého) medu, 90 g moučkového cukru, 180 g hladké mouky, pomerančová kůra, případně máslo na vymazání formiček (doporučuji však skupinové silikonové z Tescomy, které není třeba vymazávat) a moučkový cukr na posypání hotových madlenek
Rozpustíme máslo, necháme vychladnout. V míse rozšleháme vejce, přidáme vanilková semínka a med a vše důkladně promícháme. Přidáme prosátou mouku s moučkovým cukrem, prošleháme metlami šlehače na nižší rychlost a nakonec přidáme pomerančovou kůru a rozpuštěné máslo. Necháme cca 2 hodiny odstát. Poté naplníme do cukrářského sáčku s hladkou hubičkou a zhruba do dvou třetin plníme jednotlivé formičky (v případě plechových je nutné řádně je vymazat). Vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů asi 10 minut dozlatova. Vychladlé madlenky zlehka posypeme moučkovým cukrem. Pečeme jako jedno z posledních cukroví, nejlepší jsou madlenky čerstvé, ale cca 14 dní vydrží bez problémů, skladujeme v chladnu. Některé recepty uvádějí, že do těsta lze přidat pár kapek pomerančové nebo růžové vody určené pro potravinářské účely.
Nepečené kokosové hvězdičky s krémem
Hmota na hvězdičky: 300 g sušeného mléka plnotučného, 300 g moučkového cukru, 200 g másla, 80 g kokosové moučky, 2 bílky, 2 lžíce rumu
Krém: máslový se Salkem, případně máslový s přídavkem vanilkovo-kokosové pasty (koupíme v cukrářských potřebách)
Korpusky: základní linecké těsto, ze kterého upečeme malá kolečka ve velikosti vhodné k nepečeným hvězdičkám
Z uvedených surovin uhněteme nepečené těsto, ze kterého tvoříme kuličky a ty vtlačujeme do formiček (použila jsem skupinovou silikonovou formu z Tescomy), ve kterých je necháme trochu ztuhnout a pak opatrně vyjmeme. Hvězdičky necháme vychladit a poté slepujeme krémem s upečenými lineckými kolečky. Ozdobíme dle vkusu, např. zlatou perličkou...
Poleva na košíčky dle babičky Pinkavové
80 g smetolu (tuku)
80 g moučk. cukru
2 lžíce kakaa
1 malá lžička Solamylu
2 malé lžíce mléka
Vše dáme do hrnku a postavíme do horké vody, až se rozpustí.
Nelámavá poleva
200 g čokolády (hořké, na vaření)
6 lžic vody
3 lžíce šlehačky
1 lžička másla, opatrně rozpouštíme nad parou (na kokosové řezy)