Michala Matoušek Havlíčková

CHROUSTI:
4 bilky, 2 lžíce cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 2 rohlíky pokrajet na malé kostičky, 150 g nahrubo pokrajenych či namačkaných ořechů (lískové, mandle, vlašské, buráky - dle chuti a možnosti), lžička citronové kůry, lžička jemně strouhaneho zázvoru.
4 bílky ušlehat se dvěma lžícemi moučkoveho cukru, přidat ořechy, šťávu z citronu, citronovou kůru, zázvor a rohlíky. Vše smícháme, na plech tvoříme lzickou malé hrudky a susime v mírně vyhřáté troubě dokřupava.
 
PARDUBICKÝ PERNÍK
1 kg hl mouky, 64 dkg cukru, 8 vajec, 8 lžic medu, 1 žička jedlé sody, 10 dkg kandov. ovoce a pomerančové kúry, 10 dkg ořechů a rozinek. Zpracovat těsto, 3 hod odležet, vyválet 12 valečků na délku plechu, pect zvolna. Spodni strana se poleva cokoladou, rozkrajuje se na plátky cca 1 cm.