Milan Mikš - perníčky

Milan Mikš

 

RECEPT NA PERNÍČKY: 

Suroviny: 25 dkg mletý cukr, 50 dkg hladké mouky,1 lžíci zažívací sody, 2lžíce skořice, 2 lžíce medu, 3 celá vejce, 1 lžíci sádla, 1 lžíce kakaa.

Postup: vše uhněteme a necháme těsto den odpočívat v chladnu. Můžeme i několik dnů. Pečeme při 150 stupních, jinak v troubě perníčky zhnědnou. Upečené  vytáhneme a potřeme rozšlehaným vejcem a dáme na 2 minuty do trouby ať mají lesk.  Med a sádlo rozpustím v mikrovlnce at se lépe v pracuje.

Upečené perníčky před zdobením nechám 1 nebo 2 dny vydýchat, aby  se poleva neodlupovala.                      

 POLEVA: trochu bílku a přidáváme přesátý mletý cukr, dáme i troch citronu, ať je bílá pěkni ji vyšleháme  - já to dělám v hrníčku lžící, tak 5 minut, přidavám cukr  nebo bílek nebo citron až se pěkně táhne.Plním do kornoutů. Když lepíme perníčky k sobě, tak polevou hustější.