Milan Mikš - cukroví

1. ČOKOLÁDOVÉ TRUBIČKY

350g hladké mouky, 150g moučkového cukru,180g másla,70g mletých vlažských ořechů, 1 vejce, 1 žloudek,1  lžíce kakaa.   Vše vypracujeme v těsto a necháme alespon 3 hod. odpočinout. Těsto rozválíme asi na 2 mm a nakrájíme plátky 4 x 5 cm, natočíme na trubičky které dáme na plech -na pečící papír. Pečeme asi 12 minut při 195 stupních. Teplé je stahnem z formiček, studené je polejem celé, nebo jen okraje rozpuštěnou čokoládou. Plníme šlehačkou,nebo máslovím krémem kávovým, nebo čokoládovým.

 

2.KOKOSKY:    20 dkg mletého cukru,10 dkg kokosové moučky,2bílky.  Vše zpracujeme a v kastrolku na mírném ohni , basi 10 minut míchat.Sundat z plotny a po ochlazení přidat 1 bílek a 2 lžíce strouhanky.na plech na pečící papír dělat sáčkem bez špičky hromádky.mírně péct.Na linecké kolečko, nebo malé kolečko z oplatku,dát trošku marmelády,máslového krému a přilepíme kokosek.spodek namočíme,nebo polejeme čokoládou na vaření.                            

 

 

3.PAŘÍŽSKÉ ROHLÍČKY:

28.dkg krupicového cukru,20 dkg mletých vlažských ořechů,8 dkg strouhanky, 2 vajíčka,trošku citronové kůry.

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme asi na 3-4 milimetry. Plechovou formičkou ve tvaru rohlíčku  vykrájíme, pomalu pečeme. Na vychladlé naneseme pařížský krém, necháme ztuhnout v lednici, namáčíme do rozpuštěné čokolády na vaření.                

 

PAŘÍŽSKÝ KRÉM:  1  kelímek smetany ke šlehání,2 tabulky čokolády na vaření (tmavá), čtyři pětiny z kostky másla,tři čtvrtiny hrnku moučkového cukru.  Smetanu s čokoládou na mírném ohni rozpustíme a pak nacháme vychladnout. Do změklého másla vmícháme postupně cukr a vychladlou čokoládovou hmotu.