Monika Hodanová

3 BIT řezy:

Upečeme si plát:

4 vajíčka

180g krupicového cukru 

2 lžíce kakaa

100ml oleje

100ml mléka

1 prášek do pečiva

200g polohrubé mouky

Bílky ušleháme s troškou cukru jako první. 

Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, přilijeme mléko a olej a lehce promícháme.

Ručně vmíchám mouku, kakao a kypřící prášek, nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky.

Vanilkový krém:

500ml mléka

2 vanilkové pudinky

2 vanilkové cukry

Ze surovin uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout.

Změklé máslo vyšleháme s 100g moučkového cukru. Po lžících přidáváme pudink a vyšleháme hladký krém, který naneseme na tmavý plát.

Uhladíme do roviny.

Pokryjeme světlými BEBE sušenkami, spotřebovala jsem asi 1,5 balíčku.

Karamelový krém:

Den předem si uvaříme Salko dvě hodiny v hrnci nebo jednu hodinu v tlakovém hrnci.

Jedno máslo vyšleháme a po lžících přidáváme zkaramelizované Salko. Vyšleháme hladký krém.

Naneseme na BEBE sušenky a uhladíme do roviny. 

Dáme vychladit do ledničky.

Řezy polijeme čokoládovou polevou, zdobíme dle své fantazie. 

Já nalila teplou čokoládu na karamelový krém, otiskla transfer folii na čokoládu, uhladila, nechala zatuhnout hodinu v ledničce a folii sloupnula. 

Horkým nožem nakrájela na kostky a baštila.

Pařížská kolečka:

Těsto:

150g hera nebo máslo

70g cukr moučka

1 lžíce kakaa

200g hladké mouky

30g mletých vlašských ořechů

1 žloutek

Ze surovin si zadělám těsto ze kterého vykrajuji kolečka a upeču.

Krém:

Do hrnce na páru si dám 3 vejce + 150g cukr krupice, šlehám 10 minut do husté pěny, přidám 2 lžíce kaka a opět šlehám 10 minut.

Nechám zchladnout.

Vyšlehám si jedno změklé máslo do pěny a po lžících zašlehávám vaječno-kakaovou pěnu, vyšlehám do hladkého krému.

Vždy slepuji dvě kolečka k sobě, krém stříkám cukrářským sáčkem s hladkou špičkou.

Nechám vychladit a ztuhlé máčím do čokoládové polevy a zdobím dle své fantazie.

Pistáciové stromečky
 

Upečeme si těsto:
150g hladké mouky
120g pistáciové pudinkového prášku
90g cukr moučka
1 žloutek
140g másla
 
Zaděláme si těsto, vykrajujeme z něj stromečky, které dáme péct.
Pečeme pomalu a opatrně, mají tendenci hnědnout a pak nejsou hezké.
Peču na 150 stupňů horkovzdušnou troubou a hlídám je.
 
Vždy lepím dva k sobě.
Horní stromeček si poliji elastickou pistáciovou polevou a posypu sekanými nesolenými pistáciemi.
Slepuji k sobě pistáciovým krém.
 
Krém: změklé máslo vyšlehám s 4 lžícemi pistáciové pasty, nebo pistáciového krému Deluxe (Lidl). 
Dle chuti můžeme dochutit moučkovým cukrem.

Nugátové čtverečky:

250g změklého másla

250g cukr moučka

1 vanilkový cukr

250g sušeného mléka

2 lžíce kakaa

čokoládová poleva

Ze surovin (mimo čoko polevy a kakaa) těsto. Rozdělíme ho na dva díly. Jeden necháme bílý a druhou část obarvíme kakaem.

Světlé těsto dáme na dno pekáčku, který si vyložíme pečícím papírem, rozválíme do roviny,

Tmavé kakaové těsto rozválíme na světlé těsto po celé ploše.

Polijeme je čokoládovou polevou. Necháme vychladit, nakrájíme horkým nožem na malé čverečky.

Jemné linecké koláčky:

Suroviny:

220g solamylu

1 vanilkový pudinkový prášek

180g hladké mouky

200g hery

2 žloutky

3 lžíce zakysané smetany

150g močkového cukru

0,5 kypřícího prášku

Z uvedených surovin si zaděláme těsto, které necháme v ledničce hodinu odpočinout.

Vykrajujeme tvary vždy jeden s dírkou a jeden bez dírky, slepujeme k sobě džemem, který máme rádi.

U nás je to o to těžší, že já miluju meruňku, děti jahodu a přítel borůvku

KARAMELOVÉ KOLEČKA s dekorem:

Těsto:

150g hladké mouky

120g karamelového pudinkového prášku

90g moučkového cukru

2 žloutky

140g másla

Z těsta si upečeme kolečka, pečeme pomalu, aby nezhnědla.

Krém:

1 zkaramelizované Salko (den předem si uvařím 2 hodiny slazené mléko)

1 změklé máslo

Změklé máslo si vyšlehám se Salkem do hladkého krému a slepuji pytlíkem kolečka k sobě.

Dáme ztuhnout.

Polévám karamelovou elastickou polevou a zdobím dekorem dle své fantazie.¨

BÍLÉ KOŠÍČKY S CESMÍNOU:

Upečené korpusy:

125g cukr moučka

250g másla 

375g hladké mouky

1 žloutek

Z těsta si upečeme v malých formičkách na košíčky korpusy.

Náplň:

320g mletých piškotů

230g moučkového cukru

130g změklého másla

4 lžíce rumu

4 lžíce mléka

Náplň si smícháme dohromady a natvarujeme do košíčků ručně, je to náplň konzistencí jako vosí hnízda.

Necháme ztuhnout, polijeme bílou čokoládou (bílou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni s troškou 100% tuku).

Zdobíme vykrájenými cesmínkami nebo čokoládovým dekorem ve tvaru hvězdičky.

OŘECHOVÉ KOŠÍČKY:

Máslové košíčky:

125g cukr moučka

250g másla

370g hladká mouka

2 žloutky

Ořechová nádivka:

300ml mléka

120g cukr krupice

300g mleté vlašské ořechy

150g mleté piškoty

5 lžic rumu

1 vanilkový cukr

Z máslového těsta si upečeme košíčky.

Připravíme si ořechovou nádivku.

Mléko s cukrem dáme vařit, přimícháme ořechy. Necháme 5 minut provařit.

Do vychladné náplně vmícháme piškoty, vanilkový cukr a  rum nebo aroma.

Pokud bude směs řidší přidáme o trošku víc piškotů.

Směs stříkám pytlíkem s hladkou špičkou na košíčky

Necháme ztuhnout dvě hodiny v ledničce, namáčíme do čokoládové polevy a ozdobíme vlašským ořechem.

OŘECHOVÝ CHLEBÍČEK  S KARAMELEM:

SUROVINY:

80g třtinového cukru 

160g medu

100g másla nebo Hery

2 vejce

100g vlašských nebo lískových oříšků

100g mandlí

50g rozinek

200g hladká mouka

1 kypřící prášek do perníku

1 lžíčka skořice

1 lžíčka perníkového koření

3 lžíce rumu

POSTUP:

Cukr, máslo a med v hrnci rozpustíme. Necháme vychladit. 

Přidáme vejce a vyšleháme.

Mandle, oříšky a rozinky polieme rumem, necháme nasáknout rozinky a zaprášíme troškou mouky, aby se vše obalilo.

Do mokré směsy vmícháme ručně mouku, kypřící prášek do perníku, skořici, perníkové koření, nakonec opatrně vmícháme oříšky s rozinkami.

Těsto přendáme do chlebíčkové formy na pečení, kterou jsme vymazali tukem a vysypali moukou.

Pečeme na 150 stupůňů asi 40 minut, záleží na Vaší troubě.

Mezitím si připravím karamelovou polevu.

KARAMELOVÁ POLEVA:

125g cukr krupice

125g smetany ke šlehání 33%

30g másla

Cukr si roztopíme v hrnci na karamel, opatrně do něj vlijeme smetanu a rozmícháme do hladké konzistence.

Kdyby zůstaly kousky karamelu, můžeme přecedit přes sítko.

Nakonec vmícháme máslo.

Roztíráme na chlebíček a posypeme nakrájenými vlašskými ořechy.

Chlebíček můžeme uchovávat v ledničce, poleva hezky ztuhne a lépe se krájí i další dny, rozleží se. 

Voní krásně perníkem a k Vánocům tak nějak patří i když mojí mamince ho dělám i v létě :)

Je vynikající právě díky chuti spoustě ořechů a voní perníčků.

PISTÁCIOVÝ DORT (cheesecake):

 

Suroviny:

 

280g máslových sušenek

180g másla

 

Sušenky rozmixujeme smícháme z rozpuštěným máslem a natlačíme na dno dortové formy o průměru 25cm.

Dáme vychladit do ledničky.

 

Pistáciový krém:

2 pistáciové pudinky

500ml mléka

2 pistáciový Termix

6 lžic cukr krupice

2 smetany ke šlehání 33%

12 plátků želatiny

 

V 500ml mléka si uvaříme pistáciový pudink s cukrem. Necháme vychladnout.

V robotu vyšleháme s Termixem do hladké konzistence.

Obě šlehačky ušleháme do tuha.

Plátky želatiny si namočíme do trošku vody.

Necháme pět minut nabobtnat.

Vyždímáme je a rozehřejeme, nevaříme.

Pistáciový pudink s Termixem opatrně vmícháme se šlehačkou do hladkého krému.

Trošku krému vmícháme do želatiny a ihned vmícháváme do zbytku krému.

Naneseme na korpus a dáme do druhého dne chladit do ledničky.

Ozdobíme dle vlastní fantazie a můžeme si pochutnávat.


NAŠE DOMÁCÍ LIKÉRKA:

LIKÉR Z LEDOVÝCH KAŠTANŮ:

250ml 33% šlehačky

1 Salko

3 čokoládky Ledové kaštany červené

4 kostičky hořké čokolády

500ml rumu (dávám méně, nemusíme tolik alkoholu)

Šlehačku dáme do hrnce s čokoládou a kaštany. Necháme probublat, až vychladne vmícháme Salko a rum. Řádně promícháme a vlijeme do lahví.

VAJEČNÝ LIKÉR:

4 žloutky

1 vanilkový cukr

170g moučkového cukru

1 Salko

1 sklenka mléka

rum dle chuti

Všechny suroviny (mimo rumu) dáme do vodní lázně a mícháme metličkou do zhoustnutí. Pak dáme do studené vody a mícháme do vychladnutí. Vmícháme rum a vlijeme do čistých lahví.

KARAMELOVÝ LIKÉR:

1 zkaramelizované Salko (uvaříme den předem dvě hodiny, nebo 1 hodinu v tlakovém hrnci)

3x vanilkový cukr

500ml 33% šlehačky

400ml rumu

Zkaramelizované Salko vymícháme s vanilkovým cukrem + 400ml rumu do hladká a naposledy vmícháme šlehačku. Vmícháme do hladka a nalijeme do sklenic.

BAILEYS LIKÉR:

1 mandlový pudink

2 zkaramelizovaná Salka (uvaříme dne předem dvě hodiny, nebo hodinu v tlakovém hrnci)

500ml rumu

Uvaříme mandlový pudink v 500ml mléka. Necháme vychladnout, sebereme škraloup.

Do vychladléhho pudinku vmícháme dvě zkaramelizovaná Salka. Vymícháme do hladka. Kdybysme někde měli kousky cukru ze Salka, můžeme přecedit přes cedník.

Nakonec do hladka přimícháme rum. Nalijeme do sklenic.

OŘECHY:

Těsto:

160g cukr moučka

220g hery nebo másla

240g mletých vlašských ořechů

360g hladké mouky

Ořechy pečeme ve formičkách velmi pomalu, raději delší dobu na méně stupňů.

Jinak cukr rychla zkaramelizuje a ořechy jdo špatně vyklepnout.

Krém z vajíček šlehaných nad parou:

Ve vodní lázni nad parou si ušlehám 3 vajíčka + 150g cukr krupice, šlehám 10 minut do husté pěny.

Nechám vystydnout.

Jedno změklé máslo vyšlehám do pěny a po lžících přidávám žloutkovou směs, vyšlehám v hladký krém.

Slepuji dva oříšky k sobě.

Jsou výborné, přeji dobrou chuť