Olga Mullerová

Medové trubičky

SUROVINY

  • 500 g hladké mouky
     
  • 200 g cukru moučky
  • 100 g rostlinného tuku
  • 3 lžíce medu
  • 3 žloutky
  • 4 lžíce mléka

Náplň:

  • 120 g cukru krystal
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 máslo
  • trochu rumu

Na polevu:

  • čokoláda na vaření
  • trochu tuku

PŘÍPRAVA

  1. Propracováním všech surovin připravíme hladké vláčné těsto. Dáme je na 2 hodiny odležet do chladu a pak vyválíme na tenký plát. Vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm, která natočíme na trubičky, které si předem trochu potřeme tukem. Pečeme při teplotě 180oC asi 10 minut. Ještě teplé trubičky opatrně sejmeme a necháme zchladnout.
  2. Cukr, vejde, 2 žloutky a vanilkový cukr šleháme nad párou ve vodní lázni tak dlouho, až se cukr rozpustí. Pak směs necháme zchladnout a zašleháme do ní máslo a rum.
  3. Trubičky naplníme krémem a potom je namáčíme do rozpuštěné polevy.

 

Octová kolečka

SUROVINY

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 210 g tuku nebo másla
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce mléka
  • 2 žloutky

Na dokončení:

  • máslový krém
  • tmavou a bílou čokoládovou polevu

PŘÍPRAVA

  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout.
  2. Na pomoučeném vále nebo přes mikroten vyválíme a vykrajujeme kolečka se středem, která klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
  3. Polovinu koleček namáčíme horní stranou do tmavé čokolády. Dáme na mřížku okapat a ztuhnout. Poté kolečka postříkáme bílou polevou.
  4. Slepujeme máslovým krémem.

 

Medovo-kokosové šestihránky

SUROVINY

  • 160 g hladká mouka
  • 60 g moučkový cukr
  • 120 g tuk nebo máslo
  • 1 ks žloutku
  • 1 lžíce medu
  • 60 g strouhaného kokosu

Dokončení:

  • Máslový krém
  • Moučkový cukr
  • Dekorace dle vaší libosti

POSTUP

  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout.
  2. Vyválíme a vykrajujeme šestihránky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
  3. Vychladlé šestihránky slepujeme máslovým krémem. Doprostřed každého stříkneme trošku krému a povrch pocukrujeme.
  4. Poté dozdobíme dle naší libosti.

 

Lístkové plněné rohlíčky

SUROVINY

  • 300 g hladká mouka
  • 100 g moučkový cukr
  • 200 g máslo nebo tuk
  • 100 g mleté lískové oříšky
  • 1 vejce

Dokončení:

  • Tmavá čokoládová poleva
  • Máslový krém
  • Griliáš podle chuti

POSTUP

  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Odebíráme kousky těsta. Každý omoučíme a plníme formičky rohlíčků. Pomalu upečeme. Vychladlé vyklopíme. Slepujeme griliášovým krémem. Ten vytvoříme, když do hotového máslového krému vmícháme podle chuti griliáš. Slepené rohlíčky postříkáme čokoládovou polevou.

Ořechové slepovánky

SUROVINY

Na těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 200 g tuku nebo másla
  • 120 g mletých ořechů

N nádivku:

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu
  • Vanilkový cukru
  • Strouhanou citronovou kůru

Na dokončení:

  • Tmavou čokoládovou polevu
  • Bílou čokoládovou polevu

POSTUP

  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout.
  2. Vyválíme a vykrajujeme obdélníčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Ve středně vyhřáté troubě upečeme.
  3. Polovinu kousků namáčíme do čokoládové polevy a dáme na mřížku okapat.
  4. Slepujeme nádivkou, kterou připravíme smícháním uvedených surovin. Povrch postříkáme bílou čokoládovou polevu.