Příprava vanilkového cukru

VÝROBA VLASTNÍHO VANILKOVÉHO CUKRU 

Proč si připravovat vanilkový cukr sami?

Sehnat pravý vanilkový cukr je čím dál tím těžší. Pokud chcete  poctivý vanilkový cukr a nekupovat náhražku v podobě vanilinového cukru.

Postup: Opatrně podélně rozřízneme vanilkový lusk. Vezměte si na to ostrý nůž. Z vnitřku lusku opatrně seškrábneme černý prášek, který v sobě obsahuje tu největší chuť a aroma. Slupku ale nevyhazujte, protože tu taky použijeme, jelikož v sobě obsahuje také trochu aroma a chuti. Při práci s luskem se kuchyní rozprostře nezaměnitelná vůně vanilky. To se prostě nedá s ničím srovnat. Vezmeme si střední mísu a smícháme v ní cukr s černým vanilkovým práškem a nakrájenou slupkou. Vše potom nasypeme do uzavíratelné nádoby a uzavřeme. Ještě jednou nádobou zatřeseme a necháme třeba ve špajzu alespoň dva týdny uležet. Každý den nádobou protřepeme (promícháme) a zase uložíme. Po dvou týdnech budete mít tak skvělý vanilkový cukr.