Rozdíl mezi FONDÁNEM a MARCIPÁNEM

Rozdíl mezi fondánem a pravým marcipánem

Fondán je cukrová hmota, její název pochází z francouzského slova fondre, což znamená rozpustit. A právě to se stane, pokud fondán vložíte do úst. Cukrová hmota se pomalinku rozpustí. Obvykle se fondánem označuje jak cukrová hmota, kterou známe například z větrníků , tak i  hmota, kterou se potahují dorty

Naopak marcipán je směs cukru s mletými mandlemi. Přírodní marcipán je lehce nahnědlý, má barvu slonové kosti, což způsobují právě mandle. Naopak fondán je sněhově bílý a je tak skvělý třeba k potahování i svatebních dortů.

Co je pravý marcipán?

Aby se hmotě mohlo říkat marcipán, musí splňovat určité minimální množství mandlí. Právě poměr mandlí a cukru se totiž ve finále podpisuje na chuti marcipánu. Platí pravidlo, podle něhož lze pod názvem marcipán prodávat a vyrábět jen takovou hmotu, která obsahuje minimálně 30% mandlí. Takový marcipán se pak označuje jako marcipán 1:3 (1 díl mandlové hmoty a tři díly cukrové hmoty). 

mandle

Na co se hodí jednotlivé druhy marcipánu?

Mluvíme-li o skutečně pravém marcipánu (bez náhražek sóji, burských oříšků, rostlinných tuků a podobně), pak najdete v nabídce kvalitních cukrářských obchodů několik základních typů marcipánu:

  • Marcipán 2:1 – první číslo vyjadřuje poměr mandlové hmoty. Tento marcipán patří mezi velice kvalitní, obsahuje více mandlí a proto po nich i více chutná. Hodí se jako náplň do pralinek, je vhodný na pečení, ale i na potahování, nemáte-li rádi sladší hmotu, případně jako pochoutka k jídlu za studena.
  • Marcipán 1:1 – nejběžnější marcipán na potahování a modelování figurek, má vyváženou chuť hořkých mandlí a cukru.
  • Marcipán 1:3 – obsahuje více cukru, je tedy sladší a také cenově nejvýhodnější. Používá se zejména na potahování dortů a zákusků.