Simona Janasová

Vosí úlky - ořechové

Suroviny

250 g mletých vlašských ořechů

250 g mletého cukru

100 g nastrouhané čokolády

1 celé vejce

Postup: všechny ingredience zpracujeme. Malé kousky vtláčíme do tvořítek, uprostřed vytvoříme důlek a vyklepneme z formičky, klademe na plech a necháme zaschnout cca 2 dny.

Poté plnéme libovolným krémem a lepíme na linecké kolečko nebo na piškot. V tomto případě jsem použila slavnostnější variantu - Vánoční kolečka z belgické čokolády

 

Citronové slzičky

Suroviny:

280 g másla nebu tuku ( Smetol, Stela)

140 g mletého cukru

38o g hladké mouky

3 žloutky

1 lžíce citronvé šťávy

Postup:

Ze všech surovin připravíme těsto. Zpracované těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet v lednici minimálně 1 hodinu.

Poté těsto  vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Pečeme do světle růžova.
Slepujeme marmeládou, poléváme citronovou polevou a dozdobíme. V tomto případě jsem použila stromečky z belgické čokokády s nápisem "Veselé vánoce"

Kokosové mušličky

Suroviny:
150 g sušeného mléka

120 g moučkového cukru

100 g másla

1 bílek

50 g strouhaného kokosu

1 lžíce citronové šťávy

Postup: zpracujeme těsto, vtlačíme do kovových formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout. Spojujeme vanilkovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu pootevřené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo  cukrovou perličku.

Pistáciové stromečky

Suroviny:

300 g hladké mouky

150  g cukru

150 g tuku Stela nebo Smetol

1 vejce

1/2 prášku do pečiva

1 čajová lžička kakaa

 

Postup: všechny suroviny zpracujeme a necháme uležet v lednici 1 hodinu.

Těsto rozválíme, vykrajujeme stromečky a pečeme při teplotě 170 °C.

Povrch upečených stromečků máčíme v pistáciové polevě a slepujeme pistáciovým krémem.

Dozdobíme dle fantazie.

Vánoční košíčky


250 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

140 g tuku (Stela, Smetol)

1 vejce

100 g mletých ořechů

1 lžíce kakaa

Postup: všechny suroviny  zpracujeme v těsto, plníme do kovových formiček košíčků a upečeme ve středně teplé troubě.

Upečené plníme ořechovou náplní.

Náplň: utřeme 100 g másla a 100 g moučkového cukru. Přidáme 100 g mletých ořechů a balíček dětských piškotů pomletých a zvlhčených rumem. Zpracujeme, naplníme košíčky. Polijeme čokoládovou polevou a na ještě nezatuhlou polevu přiložíme čokoládové dekorace.

Žabí huby

Suroviny : 140 g tuku Smetol nebo Stela (ne Hera, je moc řídká a cukroví by se Vám špatně tvarovalo)

140 g hladké mouky,1 žloutek, do skořápky vody. Vše zpracujeme v těsto.

Ořechová náplň: 1 bílek, 100 gmoučkového cukru, 100 h  mletých vlašských ořechů

Postup: těsto a necháme cca 1 hodinu uležet v lednici.  Tence vyválíme a vykrajujeme kolečka o velikosti 5-6 cm. Do každého kolečka dáme ořechovou náplň. Kolečko přehneme napůl, v bocích přimáčkneme - střed necháme pootevřený, aby se znázornila "žabí huba". Pečeme na pečícím papíru při teplotě 160-170°C. Po upečení ještě teplé obalujeme v cukru s vanilkou.

Pařížské rohlíčky

Suroviny:

200 g mletých ořechů

400 g prosátého mletého cukru

100 g prosáté strouhanky

5 bílků

Postup: všechny suroviny dáme do kastrůlku a dobře promícháme. Kastrůlek postavíme na velmi mírný oheň a směs dobře prohřejeme. Jakmile se směs teplem spojí, kastrůlek odstavíme a směs necháme vychladnout (občas zamícháme). Ještě vlažnou hmotu plníme do sáčku a na plech s pečícím papírem stříkáme těsto do tvaru rohlíčků. Pečeme ve velmi mírné troubě.

Na hotové rohlíčky  stříkáme ozdobnou špičkou krém a namáčíme v čokoládové polevě.

Krém můžeme použít kakaový, čokoládový, kávový, nebo vanilkový.

Marcipánové brambůrky

Suroviny:

1/4 kg dětské krupice

1/4 kg práškového cukru

100 g másla

4 lžíce vody

1/2 lahvičky mandlové tresti

balíček dětských piškotů

kakao 

práškový cukr na obalení

rum

Postup marcipánové těsto: z krupice, cukru, másla, vody a mandlového aroma připravíme těsto, necháme 24 hodin odležet v lednici zabalené v igelitu. Propracujeme, rozválíme, vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm. Piškoty slepíme kakaovým krémem, namočíme do rumu a zabalíme do těsta, obalíme ve směsi z kakaa a cukru.

Postup na dohotovení: piškoty slepujeme krémem, (krém můžete zvolit dle své vlasní chuti, já dávám čokoládový krém). Piškot z obou stran  dostatečně pokapeme koňakem, brandy nebo rumem a dáme ztuhnoutdo lednice. Děláme tak proto, aby piškoty při obalování marcipánem dobře držely u sebe a nerozjížděly se nám.

Marcipán vyválíme do tenka, při vyvalování používáme přesátý moučkový cukr. Rozkrájíme na kostky odpovídající velikosti pro obalení piškotů.

Když máme piškoty zabalené do marcipánu, obalíme je v kakau a vkládáme do papírových košíčků.

Kávová zrna

500 g mletého cukru,

100 g másla

80 g mletých ořechů

1 žloutek

3 lžíce instantní kávy (v prášku)

lžička  rumu

lžíce kakaa

Všechny suroviny zpracujeme. Formičkou nebo rukou tvarujeme kávová zrna. Necháme trochu zaschnout a máčíme v čokoládové polevě. Hotové vkládáme do papírových košíčků.